Što je CAD?

Što je CAD?

Dizajn potpognuto računalom (CAD Computer-aided design) je korištenje računalnih sustava (ili radnih stanica) koje pomažu u stvaranju, modifikaciji, analizi ili optimizaciji digitalnog dizajna.

CAD software koristi se za povećanje produktivnosti dizajnera, poboljšanje kvalitete dizajna, poboljšanje komunikacije kroz dokumentaciju i stvaranje baze podataka za proizvodnju. CAD izlazni dokument je uvijek u obliku elektroničkih datoteka za strojnu obradu, ispis  ili druge. Također se koristi izraz CADD (za računalno potpomognuto oblikovanje i izradu).

CAD upotreba

Njegova upotreba u projektiranju elektroničkih sustava poznata je kao elektronička dizajnerska automatizacija, ili EDA. U mehaničkom je smislu poznat kao mehanička dizajnerska automatizacija (MDA) ili računalno potpomognuta izrada (CAD), koja uključuje proces stvaranja tehničkog crteža pomoću računalnog softvera.

CAD software za mehanički dizajn koristi vektorsku grafiku koja prikazuje predmete tradicionalnog nacrta, ili može proizvesti i rastersku grafiku koja prikazuje cjelokupni izgled projektiranih objekata.

Kao u svakom priručniku za izradu inženjerskih i tehničkih, crteža, izlazni CAD dokument mora imati "implementirane" informacije, kao što su dimenzije, materijali, procesi i tolerancije, a da je sukladno svim pravilima specifičnim za određenu aplikaciju.

CAD software se može koristiti za izradu krivulja i slika u dvodimenzionalnom (2D) prostoru; ili krivulje, površine i krutina u trodimenzionalnom (3D) prostoru. CAD je najvažnija tehničko-industrijska grana najkorištenija u raznim primjenama. Ona je uključena u ranim industrijama u kojima je potrebno tehničko crtanje, kao što su autoindustrija, avioindustrija, brodogradnja i druge. Također se koristi i za računalnu animaciju, odnosno, specijalne efekte u filmovima, oglašavanju i tehničkim priručnicima, gdje se skraćeno zove DCC digitalizacija

Suvremena sveprisutnost i moć računala znači da su čak i bočice parfema i šampon dispenzeri dizajnirani tehnikama koje ne poznaju inženjeri šezdesetih godina prošlog stoljeća. Zbog svoje ogromne ekonomske važnosti, CAD je bio glavna pokretačka snaga za istraživanje računalne geometrije, računalne grafike (oba hardvera i softvera) i diskretne diferencijalne geometrije. Dizajn geometrijskih modela za objekte, osobito, povremeno se naziva kompjutorski podržani geometrijski dizajn (CAGD).