Qatar Foundation Stadium za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. korišten FineHVAC

Qatar Foundation Stadium za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. korišten FineHVAC

FineHVAC je korišten za dizajn nekoliko stadiona i atletskih objekata, od kojih je jedan bio Olimpijski stadion u Ateni prije dva desetljeća. Nedavno je korišten za dimenzioniranje HVAC instalacija za Qatar Foundation Stadium, mjesto domaćina nadolazećeg FIFA Svjetskog prvenstva 2022.™ i jedan od glavnih sportskih kompleksa u Kataru.

Case study HVAC proveli su inženjeri GKA u ime SALFO & Associates SA.

Qatar Foundation Stadium je sportski kompleks koji se nalazi na zapadnoj strani južnog kampusa kompleksa Education City u Dohi, a zamišljen je kao glavno sportsko mjesto u Kataru, kao i sam sveučilišni kampus. Dizajn HVAC-a, točnije, instalacije cjevovoda i zračnih kanala koji opslužuju slobodni prostor ispod tribina Qatar Foundation Stadium-a dizajniran je softverom FineHVAC.

U projektu ukupna površina klimatiziranog prostora iznosi preko 55.000 m2, strukturirana u četiri razine i dalje podijeljena u zasebne prostore, s ciljem smještaja glavnih pratećih sadržaja (ugostiteljstvo, upravljanje i administracija, stražnji dio kućnih trgovina, utovarnih mjesta itd. .) za FIFA Svjetsko prvenstvo™ 2022. Među ostalim razmatranjima, dizajn je morao uzeti u obzir činjenicu da je većina postojećih prostora planirana (i planira se) biti rekonstruirana u kompleks trgovačkih centara čim završi Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Što se tiče same mreže zračnih kanala, ona se sastoji od preko 1000 čvorova i 1300 segmenata cijevi, uključujući 400 krajnjih segmenata sa zračnim rešetkama. Stavljajući to u kontekst mogućnosti softvera, FineHVAC ima ukupan kapacitet od 4.500 zasebnih čvorova u jednom projektu, što znači da program može obraditi do tri puta veću veličinu ovog projekta, u jednoj projektnoj datoteci. FineHVAC pruža mogućnost podjele projekta na dijelove, kao dijelova cijelog projekta, što praktički znači da ne postoje ograničenja u opsegu projekta koji može podnijeti.

Odabir softvera FineHVAC za ovaj specifični projekt bio je zbog nekoliko razloga:

Mrežno modeliranje

  • Jednostavnost i fleksibilnost u kreiranju modela cjevovoda/mreže za zrak bez ograničenja, kroz jednolinijski, koji se nakon proračuna pretvara u 2D i 3D modele cjevovoda.
  • Pametno mrežno modeliranje u smislu logičkog prepoznavanja ΒΙΜ mrežnog modela (segmenata/čvorova/receptora) otkrivajući numeričke vrijednosti parametara projektiranja mreže u svakoj fazi procesa projektiranja.
  • Zbog velike vidljivosti i jednostavne kontrole nad svakim segmentom cijevi i/ili cijelom mrežom, projektant ima nekoliko mogućnosti za intervenciju kako bi došao do najboljih alternativa dizajna.
  • Svi elementi mreže (cijevi, spojni elementi, rešetke, fc jedinice, itd.) su objekti s vlastitim atributima koje korisnik lako prilagođava.

Korisničko sučelje

  • Bez obzira na svoju BIM filozofiju, FineHVAC ima izgled i dojam poput AutoCAD-a kako bi pomogao korisniku da brže i lakše dizajnira cjevovodne mreže.
  • Osim DWG kompatibilnosti, program također osigurava BIM kompatibilnost s Revit®, Archicad®, Vectorworks®, SketchUp Pro® ili ekvivalentnim, pružajući značajnu pogodnost dijeljenja datoteka s drugim članovima disciplinskog tima uključenim u projekt.
  • Ono što korisnik dobiva nakon procesa je integrirano BIM okruženje u kojem on/ona može raditi i izravno komunicirati na 3D modelu zgrade i modelu HVAC instalacije.

Pouzdanost rezultata i dokumentacije

  • Dugotrajna uporaba FineHVAC-a u velikom broju projekata prema međunarodnim standardima (npr. Ashrae RTS, EN12831 itd.) jamči pouzdane izračune.
  • Točna količina materijala koji se mora koristiti u projektu (tj. duljine cijevi po veličini, dimenzije lima, broj spojnica, jedinica, rešetki, itd.) se automatski generira.
  • Potpuno formatiran — slijedeći standarde — dokument koji uključuje i izvješće o proračunu s međurezultatima i konačnim rezultatima, te kompletan set crteža u 2D i 3D može se lako izraditi. Crteži se automatski ažuriraju s detaljima rezultata izračuna, dok se, s druge strane, sve te informacije mogu filtrirati prema željama korisnika, kao što je prikazano u nastavku.

Sa stajališta proizvođača programa, filozofija FineHVAC-a je pružiti holistički BIM pristup kroz sinergijski suživot crteža i proračunskih listova unutar integriranog BIM okruženja (slika 9). To općenito nije slučaj s drugim BIM rješenjima, koja se prvenstveno fokusiraju na izradu crteža i grubu procjenu prijema materijala. Kada je u pitanju dimenzioniranje cijevi i pravilan odabir opreme, oni se oslanjaju na korištenje u kombinaciji s aplikacijama trećih strana. To čini cijeli proces dizajna nefleksibilnim, kompliciranijim i dugotrajnijim.

Qatar Foundation Stadium slika 9

Slika 9. Besprijekorna integracija između crteža i proračuna u FineHVAC.

Zaključak

GKA Engineers uspješno su koristili FineHVAC za dizajn instalacija HVAC mreže na stadionu Qatar Foundation, koji će biti domaćin do četvrtfinalne faze tijekom FIFA World Cup 2022™.

Sposobnost programa da obrađuje širok raspon projekata različitih vrsta i razmjera veliki je plus, ali još važnija je fleksibilnost koju pruža korisniku u pametnom ΒΙΜ modeliranju bilo kojeg HVAC projekta, što je ključno za automatsko stvaranje završni crteži studije slučaja i izvješća o proračunu. Jednako je važna točnost u izračunima koje osigurava FineHVAC koji slijede aktualne međunarodne standarde kao što su Ashrae, EN, BS i drugi. Nasuprot tome, većina drugih BIM rješenja za HVAC i MEP dizajn jednostavno se usredotočuje na izradu crteža i obično se oslanjaju na aplikacije trećih strana za cjevovode, dimenzioniranje i pravilan odabir opreme.

Zaključno, FineHVAC može podržati svoje korisnike da dođu do najboljih dizajnerskih rješenja za svoj projekt učinkovitije i učinkovitije od svojih konkurenata.

Profil tvrtke

GKA Engineers je osnovan 2011. godine i fokusiran je na proučavanje i nadzor MEP i energetskih projekata u području zgradarstva i infrastrukture. Njegovi osnivači, Grigoris Drettas El. inženjer, i Kostas Chaniotis, El. & M. Engineer, već je imao vrlo dugo i veliko iskustvo u MEP dizajnu s opsežnom referentnom listom projekata. Od 2011. GKA je izvršila projektiranje nekoliko stotina projekata u širokom rasponu područja: rezidencije, hoteli i odmarališta, zgrade zdravstvene i socijalne skrbi, industrijski objekti i infrastruktura (MEP instalacije za ceste, luke i vodoopskrbne projekte) su neki od njih. primjeri. Osobito što se tiče energetske industrije, GKA je između ostalog projektirala preko 150 fotonaponskih parkova diljem svijeta (Italija, UK, Grčka, Brazil, Argentina, Čile, Panama, Bugarska, Rumunjska i drugi).