BIM, što je to?

Što je BIM?

BIM (Building Information Modeling) i GstarCAD je inteligentan proces temeljen na 3D modelu koji arhitekturi, inženjeringu i građevinarstvu (AEC) daje uvid i alate za učinkovitije planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje zgradama i infrastrukturom

Kako ga koristiti?
BIM-a omogućava onima koji rade sa određenim zadatkom npr; zgrada. da optimiziraju svoje radnje, što rezultira većom vrijednošću u radu, na primjer, možemo izgraditi model i unijeti podatke u fazi dizajna, a prednosti su u tome što svi ti podaci koriste u sljedeće dvije faze s velikom učinkovitošću. BIM tehnologija pretvara sve podatke u digitalne podatke tako da svi sudionici mogu dobiti podatke i ponovo ih koristiti, štedeći vrijeme i novac i to s većom učinkovitošću.

Kako GstarCAD 2019 s BIMom ubrzava dizajn?
Gstarsoftcompany se potrudio da integrira BIM tehnologiju u CAD softver i učinio je BIM važnom značajkom GstarCADa 2020 koji podržava IFC format (uobičajeni i popularni format razmjene podataka koji se koristi u BIM projektima) koji omogućuje interoperabilnost između različitih softverskih aplikacija. Od sada podrškom za uvoz i izvoz podataka, mogu se uvesti veliki i složeni BIM modeli i s njima rukovati u GstarCADu 2019 i GstarCADu Architecture 2018.

GstarCAD BIM olakšava analizu i modeliranje vaših projekata. Također, olakšava predstavljanje i rad vaše vizije kroz projektiranje. Koristi modele opskrbljene informacijama potrebnim za lakšu odluku za projektiranje građevina sa kvalitetnim i efikasnim energetski rješenjima, te pravovremeno pronalaženje kolizija kod same gradnje.

Zašto je BIM važan?
Prema UN-u, do 2050. godine svjetsko će stanovništvo narasti 9,7 milijardi. Globalna AEC industrija mora izgledati pametnije, učinkovitije načine dizajniranja i izgradnje, ne samo kao sredstvo za praćenje globalne potražnje, već i za stvaranje pametnijeg i učikovitijeg prostora.

BIM omogućuje ne samo učinkovitiji rad dizajnerskih i građevinskih timova, već im omogućuje i snimanje podataka koje stvore tijekom postupka radi koristi od aktivnosti i održavanja. Zbog toga se mandati BIM-a povećavaju širom svijeta.


Kako vam može pomoći?
BIM na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o svim komponentama zgrade. BIM omogućuje svakome da pristupi tim podacima u bilo koju svrhu, npr. za učinkovitiju integraciju različitih aspekata dizajna. Na taj se način smanjuje rizik od pogrešaka ili odstupanja, a abortivni troškovi minimaliziraju.

BIM podaci se koriste za ilustraciju cjelokupnog životnog ciklusa zgrade, od postolja do kolijevke, od početka i dizajna do rušenja i ponovne uporabe materijala. Prostori, sustavi, proizvodi i sekvence se prikazauju u razmjernom razmjeru, a zauzvrat, u odnosu na cijeli projekt. A signalizacijom otkrivanja sukoba BIM sprečava pojavu grešaka u različitim fazama razvoja / izgradnje.